יום רביעי, 24 בנובמבר 2010

על חולי נפש בהליך הפלילי

מאת: עו"ד איתי הרמלין, הקליניקה לזכויות בהליך הפלילי

מדי זמן מה אנחנו שומעים על מקרי אלימות קשים שבהם החשוד או הנאשם טוען כי איננו שפוי. רבים מכם אומרים לעצמם בוודאי כי מובן מאליו שמי שרצח אדם קרוב לו אינו שפוי. אחרים חושבים כי מדובר בניסיון של מבצע עבירה להימלט מעונש, וחוששים שיחזור להסתובב כאדם חופשי ויפגע גם באחרים.
חשוב לדעת כי המונח "חולה נפש" במובנו המשפטי שונה ממובנו בחיי היום-יום. לא כל "משוגע"/מטורף"/"פסיכי" הוא חולה נפש במובן המשפטי.

נפשו של אדם כמעט תמיד אינה "מושלמת". לכולנו קווי אישיות בולטים מסוימים. אצל אחדים מדובר בקווי אישיות כל כך קיצוניים או מודגשים, שהפסיכיאטריה רואה אותם כ"הפרעת אישיות". כך למשל הפרעת האישיות הנרקיסיסטית, קרויה על שם גיבור מן המיתולוגיה היוונית שהתאהב במראה של עצמו והפך לפרח הנרקיס. ההפרעה הנרקיסיסטית מתייחסת אם כן לאנשים המאוהבים בעצמם. הפרעת אישיות נוספת היא אישיות תלותית, שמתבטאת בפיתוח תלות קשה באדם אחר והימנעות מוחלטת מקבלת החלטות. המפורסמת בהפרעות האישיות היא הפרעת האישיות האנטי-סוציאלית (שהלוקים בה מכונים: "פסיכופאתים" או "סוציופתים"). הפרעת אישיות זו מתאפיינת בהתנהגות בניגוד לנורמות חברתיות. בין העבריינים ניתן כמובן למצוא רבים שלוקים בהפרעה זו. אולם איש מבין הלוקים בהפרעת אישיות כזו או אחרת אינו נחשב לחולה נפש במובן המשפטי. גם מי שלוקה בחרדה, אובססיה או הפרעת אכילה איננו חולה נפש. ככלל הפרעת אישיות, הפרעת חרדה, אובססיה, הפרעת אכילה וכד' אינן פוטרות אדם מאחריות פלילית – כלומר, הוא ייענש ככל עבריין אחר.
חולה נפש במובן המשפטי הוא אדם שתפיסת המציאות שלו לקויה – כלומר, הוא מדמיין שקורים דברים שאינם קורים כלל: לוקה בהזיות ובמחשבות שווא. התופעות המפורסמות ביותר בהקשר זה הן של פרנויה (מחשבת שווא כאילו יש מי שרודף אותו) ושמיעת קולות שמצווים עליו לעשות דברים, קולות שאינם קיימים במציאות.
כדי שיקבע שאדם אינו אחראי למעשה עבירה שביצע, עליו להוכיח שהיה באותו זמן חולה נפש, ושביצע את העבירה כתוצאה מן המחלה (לא הבין מה שהוא עושה או לא יכול היה להימנע מלעשות את מה שעשה). חולה נפש המבצע עבירה בלי קשר להיותו חולה נפש, אינו פטור מאחריות למעשיו. לעומת זאת, אדם המוכר כחולה נפש, ונקבע שפגע באחר, כיוון שדמיין שאותו אדם תוקף אותו או כיוון ששמע קולות "אלוהיים" שציוו עליו לפגוע באותו אדם, עשוי להיות פטור מאחריות פלילית למעשיו. במקרה כזה הוא לא יקבל עונש אלא יישלח לטיפול פסיכיאטרי – בחלק מן המקרים בבית חולים שמור, שממנו יוכל להשתחרר רק לפי החלטה של ועדה מיוחדת שבה יושבים פסיכיאטרים ומשפטנים
אדם ש"אינו כשיר לעמוד לדין", הוא מי שבזמן המשפט שלו אינו מבין את הליכי המשפט, אינו יכול לתקשר עם עורך הדין שלו ואינו יכול לסייע לעורך הדין להגן עליו - בגלל מחלת הנפש שהוא לוקה בה. במקרה שכזה הליכי המשפט יעוכבו בזמן שהוא יטופל בטיפול פסיכיאטרי. אם בעקבות הטיפול ישתנה מצבו והוא יהיה מסוגל להבין את הנעשה במשפט ולסייע בהגנתו, ניתן יהיה לחדש את הליכי המשפט.

חשוב לזכור כי רק מעטים מבין העבריינים הם חולי נפש במובן המשפטי, ומעטים עוד יותר הם כאלו שעברו עבירה כתוצאה ממחלת נפש שהם לוקים בה.

למעטים שעברו עבירה כתוצאה מבעיות בתפיסת המציאות – הפרעות חשיבה והזיות – אין אשם מוסרי בהתנהגותם, ולכן החליטה החברה שאין מקום להענישם.
תמונה: פליקר
עו"ד איתי הרמלין
הקליניקה לזכויות בהליך הפלילי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה